I veckan var vi i skogen igen. Det första jag gick på var tio stora gula underbara kantareller! Jag blev så glad!
Det mindre roliga var att jag inte hittade en enda svamp till! Inte mitt sällskap heller.
Skit också! Var är dom! Jag hör om en massa andra som hittar litervis med svamp.
Näe, imorgon måste jag ta en sväng igen. Så här dåligt har det aldrig varit!
Synd att jag inte törs plocka något annat än kantareller för annars är hela skogen är full av fina svampar. Kanske vore en kurs något?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Kantareller mognar lite långsammare än tex Karl-Johan (tror jag)
Soppar är jättebra att vidga sig med. Svampar som har sk "rör" under är väldigt säkra. Det är soppar och tickor. Och Soppar (se bild i min blogg tex) är ganska typiska till sitt utseende.
Det finns två sopparter man inte ska äta i Sverige. En är superovanlig och heter Djävulssopp (enda säkra fynd i Sverige Öland och Gottland (fast min pappa hävdar att han har dem i trädgården. Håhå) Den har illröd fot) Den andra heter Gallsopp (och smakar så).
Om man undviker soppar med röda eller rosa rör, och dem som smakar pest (är alltså en av få svampfamiljer där smaken är en hjälp - många giftiga skivlingar (svampar med skivor under hatten (som champinjoner du vet)smakar gott!)är man trygg!
Soppar är supergoda att torka (i skivor) eller så gör man bitar och steker i smör. Man ksa låta dem puttra länge, tills all vätska försvunnit och smöret liksom kommit fram igen. (Svårt att förklara, men man förstår när det händer, först blir det nästan svampgröt - och då är det slemmigt och inte gott att äta. Men plötsligt torkar det upp och svampen fräser i smör igen) Man kan gärna låta det stå på måttlig värme under lock först en bra stund...
Lycka till med svamputflykterna. Och som sagt - dom säger att kantarellerna kommer bara vi har tålamod (alla DAMP-tanters bästa gren Muähähä)
O va kul att jag kunde vara till hjälp. (Nu blir det kanske förvirrat för några, eftersom jag svarar på en kommentar Ella gjorde om detta på min blogg). Naturligtvis har du rätt: När rören under svampen mognar och blir gulgröna till giftgröna då tar man bort dom. Bara på "bebisar" får de vara kvar. Och en sak till. De senaste rönen säger att man inte ska äta soppar råa - dom innehåller eventuellt ett svagt svagt gift. Men det försvinner vid upphettning (precis som ett annat gift, alkohol...). Man behöver alltså upphetta - men det behövs INTE som man gör med t.ex. Murklor att man kokar svampen och häller bort kokvattnet)
Jag hoppas att tillagningen gav ett resultat du är nöjd med, och att du känner dig rik - som en skicklig jägare...
Skicka en kommentar